7/02/2008

Manifest de la JSC-Barcelona: Qualifiquem de greu regressió social l’eurodirectiva del temps de treball.

En els darrers dies s’ha proposat una renovació del marc legal laboral a nivell europeu mitjançant l’anomenada eurodirectiva del temps de treball o directiva opting-out. Aquesta haurà de ser debatuda i aprovada en els propers mesos pel Parlament Europeu i ha prosperat perquè un sector de països europeus, encapçalats per França, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit, ha aconseguit imposar les seves tesis més regressives sobre el sector de països europeus que s’hi oposen, liderats per Espanya.

L’eurodirectiva vol imposar una jornada laboral molt més àmplia, de fins a 60 hores i excepcionalment fins a 65 hores. Això significa un clar retrocés en els drets dels treballadors i el gir de la tendència dels darrers 150 anys d’anar reduint la jornada laboral com a forma de dignificar la vida dels treballadors. Aquesta mesura també significa trencar amb les regulacions de l’Organització Internacional del Treball, que fa 91 anys que fixen la jornada laboral en un màxim de 48 hores setmanals. En conseqüència, és un atac directe contra les polítiques de conciliació de la vida laboral i la vida personal.

Però no només això, la directiva trenca amb la negociació col•lectiva imposant la individualització de les relacions laborals. Cal recordar que en la negociació individual el poder empresarial és molt superior al del treballador, debilitant la relació laboral en favor de l’empresari. La negociació col•lectiva ha estat una de les fórmules de vertebració del pes social dels treballadors i ha permès en molts camps la millora de les seves condicions laborals i els seus drets.

Aquesta mesura significa l’enèsim símptoma de gir a la dreta de les institucions europees. Volem deixar palès que aquestes mesures poden significar el creixement d’euroscepticisme en capes de la societat que fins ara veiem Europa com una oportunitat per construir un nou marc social i polític. Tot això, des del nostre profund compromís per una Europa social i equitativa amb capacitat de lideratge a nivell internacional.

Per totes aquestes raons la JSC-Barcelona vol mostrar un contundent rebuig a la eurodirectiva del temps del treball i aprofitar per reclamar als diputats socialistes al Parlament Europeu que treballin amb fermesa per retirar aquesta proposta. Per últim, la JSC-Barcelona vol recordar que la millora de les condicions laborals passa inexpugnablement per la creació de relacions laborals dignes i estables, reforçant la seguretat i la formació dels treballadors amb l’objectiu de l’augment de la productivitat tot tendit a la disminució de les jornades laborals.









No hay comentarios: